Saint Lucia

Grundläggande information om Saint Lucia

Saint Lucia är en självständig önation i Karibien. Ön befolkades ursprungligen av Caribfolket, men var från 1660-talet och framåt omväxlande under Fransk eller Engelsk/Brittisk kontroll. Idag är det officiella språket engelska, men 95% av befolkningen talar Saint Lucian Creole French (Kwéyòl). Många är tvåspråkiga och kan växla mellan standardengelska och den närbesläktade kreolen.

Geografiskt är Saint Lucia en del av de Mindre Antillerna och ligger i tidszonen UTC -4. Landets yta uppgår till 617 kvadratkilometer och befolkningen bestod år 2015 av cirka 185 000 personer. Huvudstaden heter Castries.

Saint Lucia blev en självständig stat år 1979, men stannade kvar i Commonwealth of Nations och den brittiska monarken är fortfarande monark även för Saint Lucia. Precis som i många andra före detta brittiska kolonier är det vänstertrafik som råder på Saint Lucia.

Av historiska skäl är det juridiska systemet på Saint Lucia en blandning mellan det kontinentaleuropeiska rättssystemet och Common Law i brittisk stil. Den viktiga 1867 Civil Code of St. Lucia baserades på 1866 Quebe Civil Code.

Valuta

Saint Lucias officiella valuta är den östkaribiska dollarn (XCD), som på engelska heter East Caribbean Dollar. Detta är en regional valuta som används av medlemmarna i Eastern Caribbean Currency Union (ECU). The Eastern Caribbean Central Bank (ECCL) ansvarar för penningpolitiken och utfärdandet av XCD.

Offshore banking i Saint Lucia

Både IMF och OECD ser Saint Lucia som ett offshore financial centre, och det gör även The Financial Secrecy Index (Tax Justice Network).

Det kommersiella bankväsendet i Saint Lucia regleras och övervakas av The Eastern Caribbean Central Bank (ECCL).

Den som funderar på att lägga sina pengar i en bank i Saint Lucia bör vara medveten om att landet på senare år har skrivit under över 45 olika avtal om att dela med sig av information till andra länder i skatteärenden. Saint Lucia har också vidtagit mått och steg för att ratificera internationella konventioner rörande finansiell transparens.

I dagsläget finns det inte något automatiserad informationsutbyte mellan Saint Lucia och andra länder, utan allt måste ske manuellt. Saint Lucia har historiskt sett inte varit särskilt bra på att faktiskt utföra det andra länder önskar. Saint Lucia vägrar också fortfarande att kräva land-för-land finansiell rapportering från företag baserade i Saint Lucia.

För folk med kopplingar till USA är det av vikt att vara medveten om att Saint Lucia år 2014 skrev under ett Model 1 avtal med USA rörande USA:s lag ”Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA)”. Detta gör det enklare för skattemyndigheten i USA att komma åt personer som de anser är skattskyldiga i USA och som har tillgångar i Saint Lucia.

Saint Lucias ekonomi

Bananexport, turism och småskalig tillverkningsindustri är viktiga delar av Saint Lucias ekonomi, och Hess Oil har gjort betydande investeringar i en anläggning för förvaring av oljeprodukter.

På senare år har Saint Lucia försökt diversifiera sin ekonomi ytterligare, vilket blivit extra nödvändigt då bananexporten hotas av konkurrens från bananexporterande länder i Latinamerika som håller lägre priser än Saint Lucia. Saint Lucias bönder uppmanas för närvarande att inte odla bara bananer utan komplettera med andra exportgrödor som mango, avokado och kakaobönor. Vidare försöker Saint Lucias regering uppmuntra företag inom finansbranschen, en nisch där Saint Lucia redan i dagsläget har lyckat attrahera betydande investeringar utifrån.