Andorra

Grundläggande information om Andorra

Furstendömet Andorra är en mikrostat i bergskedjan Pyrenéerna, och gränsar till både Spanien och Frankrike. Andorra är den sjätte minsta nationen i Europa och landarean är mindre än 470 kvadratkilometer. Huvudstaden Vella ligger drygt tusen meter över havet, vilket gör den till Europas högst belägna huvudstad.

På katalanska heter landet Principat d’Andorra, och de längre namnet Principat de les Valls d’Andorra används också. Andorra har inte en furste utan två: Frankrikes president och den katolska biskopen i Urgell, Spanien.

Andorra och EU

Andorra är inte medlem i den Europeiska Unionen (EU), men har ett nära sammarbete med EU.

För många tillverkade produkter gäller tullfrihet mellan EU och Andorra. När det kommer till jordbruksprodukter räknas Andorra däremot som utanför EU.

Valuta

Andorra antog Euron som sin officiella valuta vid årsskiftet 1999/2000. Fram tills dess hade Andorra den franska francen och den spanska pesetan som officiella valutor i landet.

Sedan år 2014 har Andorra rätt att prägla egna Euro-mynt, däremot får Andorra inte trycka några egna Euro-sedlar.

Språk

Det officiella språket är Katalanska. Spanska, franska och portugisiska är viktiga – och officiellt erkända – minoritetsspråk.

Offshore banking i Andorra

Andorra räknas som ett offshore financial centre enligt både OECD:s och IMF:s kriterier, och kategoriseras också som ett sådant av the Tax Justice Network (organisationen bakom Financial Secrecy Index).

Finanssektorn och försäkringsbranschen är viktiga delar av Andorras ekonomi och utgör tillsammans ungefär en femtedel av GDP. Banksektorn regleras av Institut Nacional Andorrà de Finances.

I skrivande stund finns det sex banker i Andorra: Andorra Banc Agrícol Reig SA (Andbank), Banca Privada d’Andorra SA, Banc Sabadell d’Andorra SA, Crèdit Andorrà SA, Mora Banc Grup SA och Mora Banc SA. Alla sex välkomnar utlänningar som kunder, men de exakta kraven för att få öppna ett bankkonto hos dem varierar. Banca Privada d’Andorra SA och Crèdit Andorrà brukar till exempel vanligen kräva att man som utlänning ska sätta in minst en halv miljon euro för att man ska få öppna ett bankkonto utan att vara bosatt i Andorra.

Värt att veta är att man via Crèdit Andorràs kontor i Andorra kan öppna ett bankkonto i bankens gren i Panama.

Vad gäller banksekretessen så har den luckrats upp något på senare tid i och med att Andorra har skrivit under vissa avtal om informationsutbyte med andra stater. Jämfört med situationen i de flesta andra europeiska länder har dock Andorra fortfarande en strikt banksekretess.

Bolag

Att bilda bolag i Andorra är förhållandevis dyrt och Andorras lagstiftning kräver dessutom att minst en av företagets företrädare är bosatt i Andorra. Andorra är därför inte ett särskilt populärt val för den som vill bilda bolag utomlands.

Skatter

Andorra omnämns ofta som ett skatteparadis, men sedan år 2012 har flera nya skatter införts i furstendömet – huvudsakligen på grund av påtryckningar från EU men även för att kompensera för minskade intäkter från turistnäringen. År 2012 infördes en företagsskatt på 10% och tre år senare var det dags för en inkomstskatt på 10%. Ingen av dessa skatter är progressiva.

Anställda i Andorra betalar in mellan 5% och 9% av lönen till Andorras sociala skyddsnät, och arbetsgivare betalar 13% i arbetsgivaravgift på de anställdas löner.

Andorra tar även ut en motsvarighet till moms sedan år 1991 (se även den försäljningsskatt som infördes år 2013). Det finns särskilda skatter på elektricitet och telefoni, samt skatter / tull på vissa importerade varor.

Andorras ekonomi

Den viktigaste pelaren i Andorras ekonomi är turistnäringen, följt av finansbranschen och försäkringsbranschen. Andorra är ett populärt besöksmål året runt och har resorts för alla årstider. Traditionellt har många av besökarna kommit från närliggande länder i Sydeuropa och Andorras turistnäringen drabbades hårt av den ekonomiska nedgången i Sydeuropa efter år 2008.

Andorra är starkt beroende av mat och dryck som importeras utifrån eftersom bara några få procent av landet lämpar sig för jordbruk. Även vad gäller elektricitet är importen viktig och ungefär 60% av elektriciteten brukar importeras från grannlandet Spanien varje år. Andorra har dock även egen elproduktion tack vare vattenkraftverket Les Escaldes.

Av de varor som produceras i Andorra är det framförallt cigaretter, cigarrer och möbler som exporteras. En del av tobaksprodukterna tillverkas av tobak som odlas i Andorra.